Sivut

keskiviikko 15. huhtikuuta 2020

Valotusaika ja Smashed: Menneisyyttä kuvaava kamera ja yksityiskohtaista kauhua


Innostuin tuossa vähän aikaa sitten lukemaan sarjakuvia, joten tässä mietteitäni muutamasta hienosta sarjakuvateoksesta. 


Avi Heikkinen: Valotusaika (2019)

Sarjakuvaromaani kertoo Jamosta, joka kärsii pienen tyttärensä katoamisen aiheuttamasta traumasta. Jamon käsiin päätyy sattumalta menneisyyttä kuvaava kamera, jonka kanssa hän alkaa selvittää kadonneiden ihmisten kohtaloita.

Valotusaika on niin tarinallisesti kuin visuaalisestikin omaperäinen sarjakuva, joka on toteutettu muuntamalla valokuvat Photoshopissa piirroksiksi. Kun tarinan keskiössä on valokuvaaminen, on toteutustapakin hyvin linjassa teoksen idean kanssa. Kuvajälki on kaunista, ruutujen sommittelu luovaa ja juoni on yllätyksellinen. Valotusaika on film noir -henkinen niin visuaalisesti kuin tarinallisestikin. Teos ei myöskään ole vakava tai liian synkkä, mistä vastaa hahmojen välinen luonteva sanailu ja huumorintäyteisyys.

Käsikirjoittaja, sarjakuvataiteilija Avi Heikkisen esikoissarjakuvaromaani ylsi Sarjakuva-Finlandia -ehdokkaaksi ja mielestäni ansaitusti. Suosittelisin tätä ensisijaisesti scifin ja yllätyksellisten tarinoiden ystäville ja miksei muillekin.



Junji Ito: Smashed (2019)

Japanilaisen kauhumangaka Junji Iton sarjakuvia suosittelen kauhusta, kummallisuuksista ja ällöttävistä asioista pitäville. Aika ajoin Smashed-kokoelman kauhukuvat ovat oikein puistattavan yksityiskohtaisia: on niin paiseita, hullunkiiltäviä silmiä, omituinen kummitustalo, demonisia ötökkämäisiä kissoja kuin päälle hyökkääviä verta imeviä lepakkojakin.

Kertomukset ovat painajaismaisia ja karmeat tapahtumat tapahtuvat viattomille uhreille, jotka vain ajautuvat tilanteeseen joko uteliaisuuttaan tai sattumalta. Kauhu on paljon kehokauhuun ja Lovecraft-tyyliseen tuntemattomaan uhkaan pohjaavaa. Tarinat ovat omaperäisiä ja piirrosjälki todella, todella yksityiskohtaista ja oivaltavaa. Smashed-kokoelman lyhyttarinat ovat sopivan mittaisia, jännittäviä ja karmivia.

Jo vuodesta 1987 mangaa piirtäneen Iton tuotantoa ei käsittääkseni ole suomennettu. Smashed ja muita Iton kokoelmia löytyy englanniksi muun muassa Adlibriksesta sekä yksittäisiä tarinoita on verkosta luettavana.