tiistai 6. elokuuta 2013

Viikon lomapuuhavinkki: EmalointiVoi ei! Toisiksi viimeistä lomapuuhavinkkiä viedään :'( Viimeinen lomaviikko. Itselläni tosin oli jo viikko sitten viimeinen viikko lomaa koska nää kaks varsinaista vikaa oon kesätöissä. Töiden takia tää vinkki tulee nyt vasta kun viime viikolla en ehtinyt tehdä tätä. Viikonloppuna tulee sitten vihoviimeinen lomapuuhavinkki.
Kamalan nopeaa mennyt loma ja tuntuu ettei mitään oo saanu aikaseks mutta tartteekohan sitä lomalla edes saadakaan. 

Mutta nyt siihen puuhavinkkiin eli emalointiin. Emaloimme kummieni mökillä ollessamme tuossa pari viikkoo sitten ja nyt kerron miten sitä tehdään. 

Tarvikkeet: 
•kuparilevyä (myös muut metallilevyt saattavat käydä)
•metallisakset 
•porakone johon metallille sopiva terä
•hiomapaperia
 •emalointijauheväriä
•siivilä
•kuumennustarvikkeet, esim nestekaasupoltin, tuikkuja. 
Värit voi polttaa kupariin myös tavallisessa uunissa 
•halutessaan tarvikkeet sapluunaan jos haluaa emaloida jonkin kuvion


Emalointi on siis korujen tekemistä metallipohjalle, yleensä kuparille. Yleensä siinä käytetään emalointijauheväriä. Kummini oli tilannut meidän käyttämät eBaysta, mutta löysin sivuston jolta niitä esimerkiksi saa tilattua. Luulisin että löytyy joistakin askartelutarvikeliikkeistä myös. 


1. 
Aluksi leikataan kuparilevystä metallisaksilla haluamansa muotoinen pala ellei ole valmiita pohjia (niitä saa tilattua esim täältä)  Kuparin pinta puhdistetaan ja karheutetaan hiomapaperilla. Halutessaan mahdollinen reikä kaulanauhaa ym varten porataan tässä vaiheessa.
2.
Emaloitava osa laitetaan pienelle korokkeelle, meillä oli käytössä ihan vaan joku tuollainen metallisjuttu. Päälle ripotellaan peittävä kerros eli ihan reilusti värijauhetta mahdollisimman tasaisesti. Tässä kannattaa käyttää siivilää toisin kuin me.

Alle kannattaa laittaa jokin paperi että ylimääräisen värin saa kaadettua takaisin purkkiin ripottelun jälkeen.3.
Aseta emaloitava pala varovasti paistoalustalle. Värijauhe tarvitsee sulaakseen vähintään 150 asteen lämpötilan, mutta lämpötila ei saa ylittää 180 astetta. Alhaalla jakamassani linkissä on tarkemmat ohjeet uunissa emalointiin. Emaloinnin voi siis tehdä uunissa, tuollaisessa viritelmässä kuten me tai paistotelineessä tuikkukynttilöiden avulla.
Tarkkaile sulamista ja poista lastalla ym. kuumalta alustalta 3-5 min kuluttua. Anna jäähtyä ennen kuin kosket sitä.


Minun kappaleeseeni tuli kiva epätasainen pinta koska en tajunnut käyttää siivilää jauhetta laittaessani.
Kummini sai hienon tasaisen mustan pohjan.

4.
Voit käsitellä halutessasi myös emaloitavan osan takapuolen mutta varovasti ettei aiemmin emaloitu pinta koske pohjaa tai väri mene pilalle ylikuumuessa.5.
Voit tehdä paperille haluamasi laisen sapluunan paperiveitsellä ja ripotella väriä sen läpi.


Veljeni sapluuna.


Josta valmistui tällainen kuva pohjavärin päälle.Voit laittaa pohjavärin päälle useita värejä ja sekoittaa niitä kuten minä tein.Äitini koristeli kappaleensa reunat.


  

Tässä kaikki työmme tulokset. Eli siis minun ja veljeni kissa-aiheiden lisäksi kummini spiraali on sapluunan avulla tehty. Äitini ja minun tuo vasemman puoleinen on tehty useita värejä sekaisin laittamalla ja päälle hienot väriläikät.


Vielä voisi jotkin nauhat laittaa näihin että saa kaulakoruksi tai voisi tehdä vaikka avaimenperän.Tässä vielä ohjevideo jos jokin jäi epäselväksi. Tuossa näkyy myös tuollainen kynttilällä kuumentamissysteemi.

Täältä voi lukea suomeksi hyvät ohjeet emalointiin.

2 kommenttia:

  1. Kiva idea. Voisi kokeilla joskus pimeänä/tylsänä syysiltana. :3

    fleurea.blogspot.fi

    VastaaPoista