tiistai 13. toukokuuta 2014

Tiistai-ihastus: Perhosvaikutus


                       Lähde                             Lähde                           Lähde                           Lähde
Butterflyeffect poster.jpg
Lähde                         Lähde

Olen nyt pitänyt aika monta leffapäivää oltuani lauantaista asti kipeänä. On tullut katsottua klassikoita: Hitchochin Takaikkuna, Marilyn Monroen tähdittämä Bussipysäkki ja Audrey Hepburnin tähdittämät Peukalokyydillä vihille (Two for the Road) ja Rakastunut pariisissa (Funny Face), sekä kauhua: yllättäjä The Cabin in the Woods sekä Perhosvaikutus. Voisin tehdä tämän tiistai-ihastus-postauksen mistä tahansa edellä mainitsemastani, mutta teen Perhosvaikutuksesta johon ihastuin täysin vaikka edellä mainituistakin pidin paljon.

Perhosvaikutus (Butterfly Effect)
Ilmestymisvuosi: 2004
Pääosat: Ashton Kutcher, Amy Smart, Eric Stolz, Elden Henson
Ohjaus: Eric Bress, J. Mackye Gruber
Ikäraja: 16Tyylilajit. Sci-fi, draama, jännitys

Spoilerivaroitus :D

Some want to forget the past, some want to change it.

You can't change who people are without destroying who they were.

Perhosvaikutus on upea elokuva! (Pakollinen hehkutus :D) Tässä jännärissä on monimutkainen, koko ajan etenevä ja uutta paljastava juoni. Tarinan idea aikamatkustuksesta vaikutti todella kiinnostavalta jo kaverini hehkuttaessa tätä leffaa minulle useita vuosia sitten. Vihdoinkin sain itse nähdä tämän ja huomasin ettei kaverini todellakaan kehunut turhaan.


Evan Trebornilla (Ashton Kutcher) on rankka lapsuus. Hän kärsii muistinmenetyksistä unohtaakseen traumaattiset tapahtumat. Yliopistoiässä hän kuitenkin alkaa selvittää lapsuusajan päiväkirjojensa ja lapsuuden ystäviensä avulla mitä hän on unohtanut. 

Etsiessään vastauksia henkisten haavojensa parantamiseen, hän huomaa pystyvänsä palaamaan päiväkirjamerkintöjensä avulla menneisyyteeensä ja muuttamaan sitä. Muutoksilla on kuitenkin seurauksensa, joiden myötä hän tuhoaa vuoroin jokaisen ystävistään tai äitinsä tai muuttuu itse niin vangiksi kuin amputaatiopotilaaksikin. Jatkaessaan muutoksia ja yrittäessään saada kaiken oikein hän huomaa kaiken johtavan ei-toivottuun lopputulokseen.


Perhosvaikutuksesta ilmenee paremmin kuin hyvin aikamatkustuksen perusidea joka näkyy myös mm Paluu tulevaisuuteen trilogiassa: älä tee muutoksia. Joka kerta kun Evan menee menneisyyteensä ja yrittää muuttaa asioita auttaakseen muita, asiat menevät vain pieleen. Evan jää niin sanotusti koukkuun tähän yritykseen saada kaiken täydellisesti ja hyppiessään ajassa hän tuhoaa itsensä auttaakseen muita. Muistot kaikista "elämistään" jäävät Evanin mieleen aiheuttaen tuhoa hänen aivoissaan.

Kyllä tippa tirahti linsiin useaaan kertaan, ja varsinkin loppukohtauksen äärimmäisessä uhrautumisessa Evanin palatessa syntymäänsä ja kuristaesssa itsensä napanuoraan. Elokuvaan on useita eri loppuja, tietääkseni kolme erilaista. Itse näin edellä mainitsemani Director's cut-lopun, joka sopii elokuvan tyyliin paremmin kuin muut jotka selvitin alla olevasta videosta.


Minua vähän epäilytti aluksi, että pääroolissa on komedioista tuttu Ashton Kutcher mutta hyvin hän roolinsa veti. Muutkin roolisuoritukset olivat sopivia, joskin hahmot eivät olleet mitenkään mieleenpainuvia traagisuudessaankaan. Pääosassahan on nimenomaan Evan ja hänen elämänsä. Evanin menneisyyden tapahtumiin palataan monenmonta kertaa ja ihan kyllästymiseen asti ellei joka kerralla paljastettaisi jotain uutta tai tapahtuisi muutosta. Evanin lapsuuden tapahtumat herättävät kauhistusta ja vaikka tunnelma on koko elokuvan ajan synkkä, mahtuu mukaan myös mustaa huumoria pariin naurunpyrskähdykseen asti.


Luin että leffasta on jatko-osia mutta epäilen niiden olevan huomattavasti huonompia. Olisihan nekin mukava nähdä ihan mielenkiinnosta.


Perosvaikutus 2, Can you change your past without changing your future? Mies menettää tyttöystävänsä auto-onnettomuudessa ja myöhemmin huomaa pystyvänsä palaamaan ajassa taaksepäin valokuvien avulla.


Perhosvaikutus 3:ssa mies auttaa poliisia selvittämään murhia ajassa taaksepäin palaamiskykynsä avulla ja kaikki menee hyvin kunnes hän palaa tyttöystävänsä murhayöhön.


1 kommentti:

  1. Eikä XD katoinettä tos yhes uvas on meiän luokan poika XDXDXDXDXD

    VastaaPoista