lauantai 12. syyskuuta 2015

Kuvataiteen lukiodiplomi 2014-2015

Suoritin lukion viimeisenä vuotenani kuvataiteen lukiodiplomin. Aiemmin kirjoitin diplomiin kuuluvaan portfolioon kirjoittamani selfie-pohdinnan. Kuviksen lukiodiplomiin tulee joka vuosi uudet aiheet, olisikohan niitä ollut reilu kymmenen muistaakseni. Tehtävänannon sai valita listasta itse ja minä päädyin tehtävään numero 3. Olen kuvassa- Olen olemassa

Tutki miten yksilöt ja ryhmät ilmentävät itseään kuvataiteessa ja muussa visuaalisessa kulttuurissa. Pohdi suhdettasi omakuviin, kuvaamisen kohteena olemiseen ja visuaaliseen tyyliin. Miten haluat tulla nähdyksi, miten et? Toteuta teos valitsemastasi näkökulmasta. Nimeä teoksesi.

Täällä kaikki lukiodiplomin 2014-2015 tehtävät ja täällä lisää tietoa itse lukiodiplomista.Työlleen sai keksiä itse nimen. Harmi kun portfolion kannet ovat nuhrautuneet kuljettelun takia :/
Portfolioon keräsin netistä tietoa omakuvien ja muotokuvien taustasta ja historiasta. Halusin portfoliosta oman näköiseni joten tein kaiken käsin, tietysti tosin kuvat  tulostelin.


Keräsin myös esimerkkikuvia erilaisista omakuvista.


Kerroin omakohtaisia kokemuksia omakuvista ja selfieistä ja keräsin lehdistä selfieitä käsitteleviä juttuja.Työn arvionnista puolet oli siis portfolion perusteella ja puolet itse töiden. Panostin siis portfolioonkin paljon.

Halusin jokaisen työni pohjaksi jonkin kuuluisan taideteoksen, jonka toisin nykyaikaan, some-maailmaan.


Ensimmäinen osa kuvasarjasta oli Mona Lisa selfietä ottamassa Facebookissa. Aika käytetty idea, mutta halusin tehdä siitä oman versioni. Toteutin työn lyijykynäpiirroksena. Harmittaa nuo yläreunaan tulleet tahrat, nekin olisin varmasti saanut korjattua pois ellei aikataulu olisi tullut vastaan.Kerroin työn ideoinnista, etenemisestä ja työvaiheista.


Toinen työ oli antiikin miesveistos ottamassa saliselfietä Instagramissa. Akvarellimaalauksen pohjana oli eräs veistos alastomasta miehestä.


Kerroin ilmiön taustoista ja kuten jokaisen työn portfolio-osiossa, lisäsin mukaan aiheeseen sopivan laulun sanat.Työvaihe- ja inspiraatiokuvia.


Kolmas kuva oli yhteiskuva eli wefie olikohan se nyt Twitterissä. akvarellimaalauksen pohjana olivat Rafaelin enkelit.
Viimeinen taulu oli päivän asu-tyyppinen kuva muotiblogissa ja akvarellimaalauksen pohjana oli Vermeerin Turbaanipäinen tyttö.


Kaikki neljä taulua yhdessä.


Portfolioon piti liittää myös itsearviointi ja ennen diplomitöiden aloittamista tehty työskentely- ja ajankäyttösuunnitelma.

En todellakaan kadu että päätin suorittaa kuvataiteen lukiodiplomin ja lukion päättötodistukseen sainkin todistuksen tästä työstäni ja arvostelusta arvosanaksi 4/5. Vaikka arvosanaan olinkin tyytyväinen, itse töihin en ollut. Koska aikataulu meni aika tiukille, ne jäivät todella viimeistelemättömiksi. Olisi ollut paljon mukavampaa tehdä näitä omassa rauhassa, ilman että opettaja hönkii niskaan. Muutenkin abivuosi oli niin kiireinen ja täynnä kaikkea, että ei meinannut jäädä energiaa tälle työlle, huono kun tämän kurssin ajankohta oli just keväällä. Mutta meni miten meni, turha enää jäädä märehtimään xD

Itse koitin etsiä netistä tietoa kuvataiteen lukiodiplomista ja esimerkkitöitä siitä, mutta löysin niitä silloin todella vähän, joten jospa tästä postauksesta on joskus vielä apua jollekkkin tai toimii innoituksena kuvataiteen lukiodiplomin tekemiselle. Kuvataiteen lukiodiplomin suorittamisesta on varmasti hyötyä moniin jatkokoulutuspaikkoihin hakiessa, esimerkiksi taidealoille ja varmasti monilla muillakin aloilla katsotaan luovuus tärkeäksi vahvuudeksi :)

2 kommenttia:

 1. Tosi hieno idea yhdistellä historian taideteoksia nykyaikaiseen somevilinään. Idea varmasti aukeaa kaikille ja sopii tehtävänantoon. Minusta valitsemasi taideteokset "modernisointiin" sopivat loistavasti erilaisiin selfieiden ilmiöihin!
  Harmillista tosiaan, että aika loppui kesken. Yhden lukiokurssin oppitunnit ovat loppujen lopuksi tosi vähän tälläiseen isompaan kokonaisuuteen. Joskus kun tuntuu, että "tavallinen" kuviksen kurssikin loppuu kesken kaiken tekemisen keskellä. :/ Siitä huolimatta näyttävä teossarja tämä on, oikein vaikuttavia yhdessä! Portfoliokin on upea, sopii kokonaisuuteen kuin nenä päähän!

  Jään seurailemaan blogiasi. (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi paljon kiitoksia! :) Tosi mukava kuulla että tykkäät :D Niin koulussa tuo kurssien rajallinen tuntimäärä rajoittaa varmasti itse kunkin luovuutta :/ Minä ainakaan en usein perus kuvistunneilla saanut paljon mitään oman näköistäni aikaiseksi xD

   Poista