maanantai 12. maaliskuuta 2018

Vuoden 2017 aikana luettua


Onpas vähän venähtänyt tämän viime vuoden luettujen kasaan kokoaminen, vaikka tarkoitus oli julkaista tämä kooste jo alkuvuodesta. Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. En tosin muista aivan varmaksi ovatko tässä kaikki viime vuonna lukemani kaunokirjalliset teokset.

Viime vuoden lukemiset tuli aloiteltua suomalaisella klassikkokirjallisuudella erään opintoihini kuuluvan kurssin myötä. Tuli luettua enemmän tai vähemmän tarkkaan niin Kalevalaa, Vänrikki Stoolin tarinoita kuin Tuntematonta sotilastakin. Harmikseni en ehtinyt lukemaan kaikkia kurssin klassikoita ajanpuutteen ja tiiviin aikataulun takia, monia mielenkiintoisia olisi ollut näiden lukemieni lisäksi.

Aleksis Kivi: Seitsemän veljestä (1870)
Tutustuin tähän klassikkoon ensimmäistä kertaa, mukavan eläväistä ja humoristista kieltä. 
Tämä ei ollutkaan niin tylsä kuin mitä odotin, mutta ajanpuutteen vuoksi kuuntelin suurimman osan tästä äänikirjana.

Minna Canth: Työmiehen vaimo (1885)
Tästä eni hirveästi jäänyt mieleeni, taisin lukea kirjan aika nopeaan tahtiin.

Juhani Aho: Yksin (1903)
Mielenkiintoinen, jopa nykyaikaisen oloinen pienoisromaani, joka kertoo sydänsuruisen miehen Pariisin reissusta.

Eino Leino: Helkavirret (1903, 1916)
Kauniita runoja varustettuna laidasta laitaan menevillä tunnelmilla. 

Maria Jotuni: Arkielämää (1909)
Ihan hauska yhdenpäivänromaani, vaikkakin tämäkin tuli luettua sen verran nopeaan tahtiin että hirveästi en enää muista tästä.

Joel Lehtonen: Putkinotko (1920)
Todella mielenkiintoisen elävää ja tarkkaa kuvailua, jonka kautta Juutas Käkriäisen elämän perheineen voi selkeästi kuvitella silmiensä eteen.

Aino Kallas: Sudenmorsian(1928)
Tämä oli todella erilainen suomalaisen kirjallisuuden edustaja, traaginen ihmissusikertomus sijoittuen Hiidenmaalle. Ihan mielenkiintoista seurattavaa, vaikkakin vanhahtava, balladimainen kieli vaati paljon totuttelua.

Edith Södegran: Tulevaisuuden varjo (1990)
Kauniita runoja, joista olisi varmaan saanut paljon irti jos olisi ollut enemmän aikaa lukea.

Pentti Haanpää: Noitaympyrä (1931)
Hieman harhaanjohtavalla nimellä varustettu kertomus tukkilaiselämästä. Tämäkään ei ollut lainkaan niin tylsä kuin miltä aiheensa perusteella kuvittelin.

Aaro Hellaakoski: Jääpeili (1928)
Tästä kirjoitin kurssin tutkielman ja vaikka ennakkoon epäilin kykyäni kirjoittaa runoista, tuli tutkielmasta aika hyvä. Tykkäsin tosi paljon kokoelman runoista; kaunista kieltä, aiheita ja teemoja elämän monista puolista.

Elmer Diktonius: Janne Kuutio (1932)
Tästä ei jäänyt hirveästi mieleen, muuta kuin että teos käsittelee köyhien elämää lama-aikana. Kerrontatyyli on kivan kokeellinen, jossa kirjan tapahtumia kommentoitiin ja kertoja suhtautui päähenkilöön hauskasti tosi ironisesti.

Veijo Meri: Manillaköysi (1957)
Tämä oli yksi yllätyssuosikkejani kurssin kirjalistalta. Kuvaus sota-ajan mielettömyydestä, todella humoristisesti ja mielenkiintoisesti kerrottu absurdi tarina, jossa sotamies haluaa salakuljettaa köyden lomilla kotiin viemisiksi.

Kurssilla tuli luettua lisäksi vaikka minkämoista tutkimuskirjallisuutta Juhani Ahosta kirjailijaesitelmää ja Jääpeilistä tutkielmaa tehdessä.

L.M. Montgomery: Annan nuoruusvuodet (1908)
Kesällä äidin kanssa katsottuamme Netflixiin tulleen Anna, a lopussa-sarjan, innostuin lukemaan ensimmäisen Anna-sarjan kirjan pitkästä aikaa. Tämän kirjasarjan suloisen viattomaan, kauniiseen maailmaan uppoaa aina mielellään.

Kesälläkin tuli luettua tenttikirjoja, ihan mielenkiintoisia tosin, Johdatus taiteentutkimukseen-tenttiä varten.

Anton Tsehov: Lokki (1968), Vanja-eno (1890)
Kesällä ollessani marjanmyyntikioskilla töissä hiljaisina päivinä ehti vilkuilla lukea kirjojakin. Nämä Tsehovin näytelmät luin erään kurssin esseetä varten, enkä saanut näistä hirveästi irti. Hahmot jäivät niin etäisiksi kun juuri minkäänlaisia parenteeseja tai kuvailua ei ollut.


S.J. Watson: Kun suljen silmäni (2012)
Tämä oli yksi suosikkejani kaikista viime vuonna lukemistani. Tämä oli niin koukuttava ja jännä että oli luettava muutamalta istumalta. Tämä psykologinen trilleri kertoo naisesta, joka unohtaa päivän aikaiset muistonsa yön aikana.

Ira Levin: Rosemaryn painajainen (1967)
Todella mielenkiintoinen, elävästi kerrottu kertomus Rosemarysta, joka odottaa esikoistaan uudessa asuinpaikassa ja alkaa epäillä että naapurustossa on outoa tekeillä. Kirjasta tehty elokuva on tarkkaan kuvattu kirjan pohjalta ja molemmat ovat tosi hyviä.

Emma Donoghue: Huone (2010)
Tämä oli myös yksi vuoden suosikkejani. Liikuttava kuvaus naisesta ja tämän viisivuotiaasta pojasta, jotka elävät vankeudessa puutarhavajassa. Kerrontatyyli on aivan ihanan erilainen, pikkulapsen näkökulmasta maailma on niin erilainen ja asiat nähdään ja käsitetään aivan eri tavalla kuin aikuisen silmin. Myös elokuvaversio on todella hieno,

Pajtim Statovci: Kissani Jugoslavia (2014)
Tämäkin lukeutuu suosikkieni joukkoon. Todella hieno romaani suomalaiselta esikoiskirjailijalta niin maahanmuutosta, rasismista, seksuaalisesta suuntautumisesta kuin ulkopuolisuuden tunteestakin. Tämän teoksen teemat ovat hyvin moninaiset ja kertomus pistää miettimään. Lisäksi tämä on kerrottu mielenkiintoisesti sekä maahanmuuttajaperheen äidin näkökulmasta menneisyydestä nykyaikaan ja tämän pojan näkökulmasta nykyajassa.

Paulo Coelho: Zahir (2005)
Vähän kummallinen ja vähän pitkäveteinen kertomus miehestä, jonka nainen vain häipyy yllättäen ilman mitään selitystä. 

Stephen King: Jälkeen keskiyön (1985)
Tässä novellikokoelmassa on vaikka mitä mielenkiintoisia novelleja monesta eri aiheesta. King todella osaa jännitystä luovan kerronnan ja hallitsee mitä mielikuvituksellisimmista aiheista kertomisen järkeen käyvällä tavalla. Suosikkini olivat novelli, johon The Mist-elokuva perustuu sekä Jaunttaus-niminen novelli, jossa teleporttauksen mennessä pieleen mieli sekoaa.

Ian McEwan: Rannalla (2007)
Mielenkiintoinen, vaikkakin aika ärsyttävä kertomus nuoresta pariskunnasta, joka ei ole osannut keskustella haluistaan ja tavoitteistaan ja tämän myötä hääyöstä tulee traaginen. 

Marguerite Duras: Rakastaja (1984)
Todella poukkoileva, haastavan fragmentaalinen kertomus nuoresta ranskalaistytöstä ja tämän vanhemmasta kiinalaisesta rakastajasta. Tässä oli aika työ saada selvää ja tehdä rakenteellisesti järkevä tutkielma eräälle kurssille.

Alyson Noel: Punaiset tulppanit (2009)
Jonninjoutava romaani teinirakkaudesta yliluonnollisilla vivahteilla. Huomaa etten kuulu kohderyhmään, sillä oli kyllä niin naiivia ja tönkköä kieltä ja kerrontaa.

Ja vielä äänikirjana kuunneltua:
Sofi Oksanen: Puhdistus (2008)
Sofi Oksanen: Kun kyyhkyset katosivat (2012)
Molemmat omalla tavallaan todella vaikuttavia, traagisia kertomuksia, jotka laittavat ajatelemaan. Todella taitavasti rakennettuja ja kaikilta osa-alueiltaan taidokkaita teoksia.
Mihail Bulkakov: Saatana saapuu Moskovaan (1967)
Yllättävän humoristinen, absurdi teos, jossa Saatana kirjaimellisesti saapuu Moskovaan. En tiedä onko tämä jonkinlainen satiiri jostain aiheesta, mutta itse käsitin erikoisena ja hauskana maagisen realismin genren aikuisten satuna.


Ja vielä kasapäin tutkimuskirjallisuutta tutkielmia ja esseitä varten.

Viime vuonna ehdin lukea yllättävän paljon aiempiin vuosiin verrattuna. Kesän aikana sain luettua paljon muutakin kuin opiskeluja varten. Monet omassa kirjahyllyssä odottaneet kirjat sain luettua.

Nyt keväällä pitäisi paljon taas lukea kun Yleisen kaunokirjallisuuden-kirjatenttiin pitää lukea 22 länsimaisen kirjallisuuden klassikoita, onneksi joukossa on romaanien ohella myös runoja, näytelmiä ja novelleja.

Ja eniten lukemistahan teettää se kandi, jonka opponointiin on aika tasan tarkkaan kuukausi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti