perjantai 12. kesäkuuta 2015

Mysteerisarjat ja muut suosikit

Näin alkuun mainittakoon, että kaikkien "mysteerisarjojen" äitihän on tietysti kulttisarja Twin Peaks. Minun täytyy häpekseni kuitenkin myöntää että en ole sitä vielä katsonut. Katsottavien listallani se on tosin ollut ihan luvattoman kauan. Ehkä tartunkin siihen sitten seuraavien sarjakierrosten joukossa.

Olen huomannut useissa suosikkisarjoihini lukeutuvissa tv-sarjoissa paljon yhteisiä piirteitä. Erittelen nyt näitä "mysteerisarjoiksi" nimeämiäni niin tunnelmaltaan kuin aihepiiriltään yhteneväisiä sarjoja. Jospa joku saisi vinkkejä uusiksi suosikkisarjoikseen ;)

Under the Dome


Lähde

Under the Dome on scifi-sarja, joka perustuu Stephen Kingin saman nimiseen järkäleromaaniin. Sarja kertoo Chester's Millin pikkukaupungista, joka yllättäen joutuu eristyksiin mystisen läpipääsemättömän kuvun alle. Sarjassa seurataan kuvun alle eristyksiin jääneiden ihmisten selviytymistä, valtataisteluja ja muodostuvia ihmissuhteita. Henkilökaartista suosikkejani ovat Dale "Barbie" Barbara (Mike Vogel) sekä nokkela journalisti Julia Shumway (Rachelle Lefevre). Barbie on todella sympaattinen hahmo ja todellakin ilo silmälle :3 Julia on vahva naishahmo ja lisäksi minulla on joku fiksaatio punapäisiin naisiin xD Näistä kahdesta muodostuu sarjan kuluessa on vahva ja tasa-arvoinen pariskunta. Sarjan inhokki on tietysti James Rennie Sr. eli Big Jim (Dean Norris), niin sanottu pahis. Tietysti hänelläkin on hetkensä hyviksenä mutta joka tapauksessa hän on ahne ja itsekäs kaupungin pormestari.


Lopulta, pikkuhiljaa tietenkin, kuvun salaisuuskin paljastuu. Sarjan kuluessa nähdään muun muassa halkeavia lehmiä sun muita brutaaleja kuolemia ym tapaturmia. Tämän sarjan jo ilmestyneet kaksi tuotantokautta näytettiin Nelosella. Toistaiseksi vain ensimmäinen kausi löytyy Netflixistä. Onneksi kolmas kausi on jo tekeillä, sillä tälle sarjalle todella kaipaa vielä jatkoa.

Les Revenants- Kuolleista palanneet 

Les Revenants - "The Returned" - Season 1 (2013)


Rakastuin tähän ranskalaissarjaan alunperin viime kesänä kun se näytettiin Yle Teemalla. Hehkutin sarjaa aiemmin jo täällä. Trillerisarja kuvaa pientä kaupunkiyhteisöä vuoristoseudulla, jossa alkaa tapahtua selittämättömiä palaamisia. Olen samaa mieltä kuin mitä Helsingin Sanomat on sarjasta kirjoittanut:

"On parempi olla paljastamatta edes alun juonenkäänteitä, sillä koko sarja perustuu toisiinsa nivoutuviin tapahtumiin ja henkilöihin, jatkuviin yllätyksiin ja niiden takaa paljastuviin uusiin mysteereihin. Sarjan takaumissa liikutaan useissa eri aikatasoissa." Kuolleista palanneet on täynnä kiinnostavia ja traagisiakin ihmiskohtaloita, aitoa tunteiden kuvausta, karmivaa jännitystä sekä epäoleellisesti komeita miehiä :3 Tapahtumat jäävät mietityttämään, tunnelma on todella intensiivinen ja ihmiskohtalot liikuttavia. Tämä kahdeksanosainen sarja on niin koukuttava että se on pakko katsoa melkeinpä yhteen putkeen. Onneksi toinen kausi on tekeillä ♥ Ja yllätysyllätys tämäkin sarja perustuu kirjaan, mikä olisi todella mielenkiintoista lukea. Tietoni mukaan tosin vain ranskaksi ilmestynyt.Kuolleista palanneista on olemassa myös Netflix-originals amerikkalaisversio The Returned. Se on  mielestäni suoraan sanottuna halvan oloinen kopio, alkuperäisten näyttelijöiden ulkonäköä on pyritty jäljittelemään, juoni ja dialogi on täysin samaa, vain englanniksi käännettynä. Tämä ei vain jotenkin onnistu tavoittamaan alkuperäisen sarjan tunnelmaa. 

Kummatkin versiot löytyvät Netflixistä, mutta suosittelen ehdottomasti alkuperäistä versiota, vaikka ranskan kieli ei joillekkin nappaakkaan (itse tosin rakastan sitä :3)


The Leftovers

The Leftovers : Interdiction de rater cette série !!!

Tämä sarja onkin tuoreempi tuttavuus kuin nuo aiemmat, joita olen ihastellut jo lähes vuoden. Tämä alkoi pyöriä Ylen Kakkosella vähän aikaa sitten viiden jakson putkessa, ja sitten jakso viikossa. Todennäkösesti Yle Areenasta kaikki jaksot katsottavissa.

Tässä Lostin luojan katastrofimysteerissä 140 miljoonaa ihmistä on kadonnut saman aikaisesti silmänräpäyksessä jäljettömiin. Kolme vuotta myöhemmin, sarjan tapahtuma-aikaan, ei ole vieläkään selvinnyt syytä tapahtuneelle. Sarjassa ei keskitytäkkään sen selvittämiseen, vaan asia vain todetaan, ja keskitytään jäljelle jääneiden selviämiseen menetystensä jälkeen. Katsoja joutuu pohtimaan mahdollisia syitä katoamiseen: oliko kyse jumalallisesta väliintulosta, alieneista vai mistä? Itsellänikin on syntynyt teorioita katoamisten syyksi.Päähenkilönä on pikkukaupungin poliisipäällikkö Kevin Garveyn (Justin Theroux) joka on jäänyt teini-ikäisen tyttärensä kanssa kahden. Vaimo on liittynyt mystiseen puhumattomaan ja ketjupolttavaan Guilty Rembrant-kulttiin. Poika sen sijaan on liittynyt niinikään mystisen henkiparantajan joukkoihin.

Pilottijakso ei paljastanut oikeastaan mitään: vain tilanteen ja muutaman keskeisen hahmon, mutta ei edes heidän yhteyttään. Minulle se toimi voimakeinona jatkaa seuraavaan jaksoon pakonomaisesti. Nyt viidenteen jaksoon päästyäni sarja alkaa kuitenkin pikkuhiljaa käymään puuduttavaksi hidastempoisuudellaan ja sillä, että juuri mitään ei paljasteta. Pelkään käymän niin että kymmenen jakson mittaisen ensimmäisen kauden aikana ei paljasteta mitään oleellista ja sitten vain jää kituen odottamaan toista kautta :/


Sarjan alkuvideo on visuaalisesti kaunis, kirkon freskomaalauksia muistuttava ja saa mielenkiinnon sarjaa kohtaan heräämään. Tässä sarjassa ehtii kiinnittämään huomiota erittäin kauniiseen musiikkimaailmankin. Soundtrackia onkin tullut kuunneltua Spotifysta.


Minulle oli mieleistä huomata että The Leftoversissa on sympaattisen pastorin roolissa Christopher Eccleston, yhdeksännen Tohtorin näytttelijä♥ Sarja muuten perustuu Tom Berottan saman nimiseen kirjaan, joka siirtyi suoraan lukulistalleni sarjan ensimmäisen jakson katsottuani.


BetweenVasta ilmestynyt Netflixin alkuperäissarja Between alkoi heti kiinnostaa minua juonikuvauksensa perusteella: salaperäinen sairaus alkaa tappaa kaupungin yli 22-vuotiaita asukkaita. Jäljelle jääneet nuoret joutuvat pärjäämään omillaan kun hallitus määrää kaupungin karanteeniin. 
Tässä on näistä sarjoista ehkä konkreettisesti dramaattisin alkuasetelma. Sarjan seuraaman todellisuuden eristyneisyys tuo vahvasti mieleen Under the Domen

Olen katsonut kolme tähän mennessä ilmestynyttä jaksoa. Pilottijaksossa esitellään keskeiset hahmot ja alkutilanne jossa useita aikuiset alkavat kuolla, rajun näköisesti ja nopeasti. Ihmetyttävää olivat kaupungin asukkaiden minun silmääni suhteellisen laimeat reaktiot, varsinkin kuolleiden aikuisten perheenjäsenten reaktiot. Toinen jakso alkaa todella dramaattisesti.


Lähde

Asiat alkavat edetä nopeasti; sarjassa ei ole ollenkaan The Leftoversin kaltaista viivyttelyä. Harmi vain että kyseessä on jakso/viikko-sarja joten odottelen jonkin aikaa sen aktiivista seuraamista, että jaksot voi sitten katsoa putkeen. Ensimmäisellä kaudella tosin on vain kuusi jaksoa, joten jatkoa jää varmasti odottelemaan.


The 4400


Tämän scifi-sarjan sarjan juonesta tulee mieleen Kuolleista palanneiden ja The Leftoversin välimuoto. The 4400 kertoo tilanteessa jossa 4400 viimeisten kuuden vuosikymmenen aikana kadonnutta ihmistä ilmestyy yllättäen takaisin. He eivät ole vanhentuneet lainkaan ja hiljalleen alkaa paljastua että heillä on salaperäisiä voimia.

 Tämä on Betweenin tapaan minulle tuore tuttavuus, vaikka tätä sarjaa on tehty jo neljän tuotantokauden verran. Kaikki kaudet löytyvät Netflixistä. Tässä siis riittää seurattavaa kunhan ehdin kunnolla tämän pariin.


Yhteenveto


Yhteistä näille kaikille "mysteerisarjoille" on esim se, että ne ovat koukuttavan mystissävyitteisiä ja herättävät huomattavasti enemmän kysymyksiä kuin ne antavat vastauksia. Ne yllättävät käänteillään, luovat sympaattisia henkilöhahmoja, joilla on traagisiakin kohtaloita. Usean mainitun sarjan kerronta on rauhallista, melkein viipyilevää. Sarjoissa on myös *köhköh* komeita miehiä (jos ei jo tullut mainittua) Ne tietysti lisäävät entisestään jo visuaalisesti silmäkarkkia olevien sarjojen viehätystä.


Muita tällä hetkellä seuraamiani sarjoja


Muita tällä hetkellä seuraamiani sarjoja ovat  The Strain, Outlander-Matkantekijä, Orphan Black ja vähän aikaa sitten loppunut Penny Dreadful


Outlander-Matkantekijän pariin en itse ole vielä ehtinyt, vaikka digiboksilta löytyykin useampia jaksoja jo tallennettuna Ylen kakkoselta. 16-osaista sarjaa on myös Yle Areenassa katsottavissa. Itse en siis vielä osaa kertoa sarjasta muuta kuin että se vaikuttaa kiinnostavalta. Yle Areena tietää kertoa sarjasta seuraavaa: 

"Amerikkalaiskirjailija Diana Gabaldonin suosittuun kirjasarjaan perustuva draamasarja yhdistää historiallisia teemoja, romantiikkaa, seikkailua, tieteisvaikutteita ja mielikuvitksen lentoa. Komea 16-osainen sarja kertoo kahden aikakauden välisestä aikamatkasta ja arvoituksesta."The Strain on MTV3:lla pyörivä kauhusarja, joka on tehty Quillermo del Toron ja Chuck Hoganin kirjasarjan pohjalta. Sen ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa lukemani osa, Vitsaus, on kivan karmiva. 

Sarjakaan ei ole heikkohermoisille tai helposti kuvotusta kokeville. Sarja alkaa New Yorkista lentokentältä, johon lentokone Saksasta slaskeutuu ja mystisesti pimenee täysin. Sarjan päähankilöiden astuessa koneeseen, käynnistyy tapahtumien sarja, joka lopulta johtaa lähes ihmiskunnan sukupuuttoon.


Orphan Blackia meni monta jaksoa illassa ennen kuin se muuttui Netflixin alkuperäissarjaksi ja jakso/viikko tahtiin. Sarja kertoo Sarahista, joka näkee täsmälleen hänen näköisensä naisen hyppäävän junan alle kuolemaansa. Sarahin ottaessa kuolleen naisen identiteetin itselleen alkaa monimutkaisten tapahtumien sarja.

Orphan Black on täynnä sympaattisia, kovia kokeneita hahmoja ja mahtavaa näyttelijäntyötä esityisesti pääosan Tatiana Maslanyn kohdalla, huikeat ööö ainakin seitsämän eri roolia! Sarjaa on Netflixissä kolmen kauhden verran, mutta jossain kohtaa se tuntui minusta ainakin alkavan junnata paikoillaan ja toistaa samaa kaavaa :/ Aion kuitenkin seurata tämän loppuun asti, sillä kaiken kaikkiaan upea sarja mielestäni.


Penny Dreadful. I started watching it with chuck just for Billie piper, but then it sucked me in...
Kauhusarja Penny Dreadful sijoittuu 1890-luvun Lontooseen ja juoneen kuuluu niin vampyyrien metsästystä, riivattuna olemista kuin kuolleesta elävän luomistakin. Penny Dreadful punoo yhteen kirjallisuuden karmivia tarinoita ja hahmoja: juonessa on mukana niin Dorian Grayta, Mina Harkeria kuin Victor Frankenstainiakin. Penny Dreadfulin ensimmäinen kahdeksan jakson mittainen kausi päättyi Subilla vähän aikaa sitten.


Full Metal Alchemist Brotherhood - The Elric Brothers Al and Ed - Lawrence's namesake for middle name

Fullmetal Alchemist: Brotherhoodin kaikki 64 jaksoa tuli katsottua Samin kanssa läpi vihdoin ja viimein. Viime kesänä aloitettiin kyseinen anime-sarja. 

Brotherhood seuraa alkuperäistä Fullmetal Alchemistia tarkemmin mangasarjan juonta. Sarja kertoo Elrichin veljeksistä, jotka ovat alkemisteja omastamme erillisessä todellisuudessa. Sarja seuraa heidän pyrkimyksiään saada alkuperäiset kehonsa takaisin menetettyään ne yrittäessään herättää  kuolleen äitinsä takaisin elävien kirjoihin alkemian avulla.

Sarja löytyy viimeistä jaksoa lukuun ottamatta YouTubesta todella hyvään laatuun ja suomeksi tekstitettynä.

'Doctor Who' Season 8 Premiere

Ai niin, alettiin veljeni kanssa myös katsoa uudelleen Doctor Whon kahdeksas kausi sen putkahdettua Netflixiin.


Hassua muuten että tietoni mukaan jopa 6/11 tämän postauksen sarjoista perustuvat kirjoihin :D 
On kyllä aika Netflix-painotteista kieltämättä, mutta tunnukset sinne aika monelta löytyykin. 

Toivottavasti löysitte uusia kiinnostavia sarjoja seurattaviksenne :) Kertokaa toki mikä näistä kiinnostaa eniten.

4 kommenttia:

 1. Fullmetal alchemist: Brotherhood on aivan ihana anime! Yks mun ehdoton lemppari :)
  Under the dome on myös yks erittäin lähellä sydäntä oleva sarja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla :D kannattaa tutustua noihin muihinkin, tiedä vaikka uusia suosikkeja löytyisi ;)

   Poista
 2. Hyviä suosituksia! Oletko harkinnut kirjoittavasi tv:stä ja elokuvista enemmänkin (näin puolueellisena utelen xD) ?
  Tuo The Leftovers vaikuttaa ehkä kaikkein mielenkiintoisimmalta (muustakin syystä kuin, että Anistonin bf näyttelee siinä) - ehkä pitäisikin pistää se korvan taakse. Ehdottomasti, enköhän Orphan Blackin jälkeen siirry siihen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) On ollut blogin aloittamisesta asti mielessä kirjoitella paljon elokuvista ja sarjoista. Ikävän vähälle kyllä jäänyt kun koen sen jotenkin työlääksi. Pitäisi kyllä opetella kirjoittelemaan niistä enemmän :D Suosittelen katsomaan sitä jos tykkää melankolisesta ja mystisestä tunnelmasta :)

   Poista