sunnuntai 15. toukokuuta 2016

Euroviisut 2016


Katsoin tänä vuonna Euroviisut varmaan ensimmäistä kertaa kaikkineen, semifinaalit mukaan lukien. Siksi tätä juttua tulikin tähän postaukseen niin paljon sitten. Oli ihan mukava tietää esitykset ennakkoon finaalia katsoessa ja että oli jo suosikkiesitykset valmiina bongailtuna. Monta suosikkiani tippui ensimmäisessä semifinaalista, kuten Suomikin. Taso oli todella kova ja suuria suosikkimaita oli samassa karsinnassa mukana. Finaaliin ensimmäisessä semifinaalissa pääsivät siis: Azerbaidzan, Venäjä, Hollanti, Unkari, Kroatia, Itävalta, Armenia, Tsekki (ekaa kertaa finaalissa), Kypros ja Malta. Kolme suosikkiani pääsi 18 maan joukosta jatkoon kymmenen joukkoon. Toista semifinaalia en katsonut niin aktiivisesti ja mielenkiinnolla mutta siitä 6 suosikkiani pääsi finaaliin 18 maan joukosta. Eli aika hyvin veikkailin 6/10 jatkoon päässyttä. Toisessa semifinaalissa jatkoon pääsivät siis Latvia, Georgia, Bulgaria, Australia, Ukraina, Serbia, Puola, Israel, Liettua ja Belgia. Näiden lisäksihän finaalissa olivat automaattisesti mukaan pääsevät suuret maat Iso-Britannia, Ranska, Saksa, Espanja ja Italia sekä viime vuoden voittaja Ruotsi.

Viisukatsomoni kera popcornin ja läppärin; multitasking oli välttämätöntä sillä seuraavana päivänä oli viimeistelyä vaille olevan luentopäiväkirjan palautus.

Tämän vuoden kappaleista oli havaittavissa Euroopassa vallitsevan tilanteen ja yleisen ilmapiirin vaikutuksen. Monet kappaleista olivat joko haikailevia tai ylipirteitä. Esimerkiksi Kreikan kappaleessa etsitään Utopiaa, Venäjän kappaleessa matkataan avaruuteen, uusiin ulottuvuuksiin, Italian kappaleen lavashow kuten monen muunkin oli luontoa ihannoiva, San Marinon kappaleessa matkataan menneisiin vuosikymmeniin ja Itävallan kappaleessa lauletaan paremmasta paikasta, sadunhohdosta ja paratiisista. Muutenkin kaipuu paremmasta, ihanammasta ja ihmeistä on keskeisenä teemana useissa kappaleissa. Sandhjakin lauloi kaiken pahan pois laulamisesta. Tai sitten ajattelen vain Euroviisujen kappaleet ja esitykset liian syvällisinä. Kaiken kaikkiaan kappaleet olivat tosi tasaisen tylsiä, mitään Lordin, Conchita Wurstin tai Venäjän mummojoukon kaltaista poikkeavaa ja joukosta erottuvaa ei tuntunut olevan.


Ennen finaalia tippuneista esityksistä
Kerrankin Suomi oli mukana hyvin kansainvälisellä kappaleella ja upeaäänisellä naisella. Sandhjan kappale näin moneen kertaan kuultuna on tosin vähän tavanomainen ja Sandhjaa enemmänkin kuunnelleena hänellä on mielestäni parempiakin ja persoonallisempiakin kappaleita. Lavashowkin oli melko tavanomainen eikä esityksessä ollut mielestäni mitään mieleenpainuvaa piirrettä millä sen erottaisi muiden joukosta. Harmi myös että pohjoismaista vain Ruotsi oli mukana finaalissa. Bosnia Herzegovinan kappale oli mukavan eeppinen, jotenkin tykkään monesti mies- ja naisvokalistin yhdistyksestä. Positiivista oli omalla äidinkielellä laulaminen. Jossain kohtaa kappeltta tuli mieleen etäisesti Nightwish. Räpkohta aikalailla rikkoi kappaleen tunnelman ja jäi irralliseksi ikään kuin väliintuloksi. Piikkilanka-aita osana lavaelementtejä oli aikalailla monitulkinnainen, symbolinen ja yhdistettävissä maailman tilanteeseen. Pidin Islannin esityksen lavashowsta, tunnelmasta, käsien ja ihmisten silueteista taustalla, pimputteluista ja viuluista taustalla. Laulajan ääni olisi tosin päässyt oikeuksiinsa vokaaleiltaan monipuolisemmassa kappaleessa. Lintuteema oli aivan ihana. San Marinon kappale vei mukavasti menneiden vuosikymmenten diskotunnelmiin, karismaattinen vanhempi mies musiikin tahtiin napsuttelevan naisjoukon keskellä. Minulla heräsi kuitenkin myötähäpeää esitystä ja kappaletta kohtaan vaikka viihdyttäviä olivatkin. Moldovan esityksestä puolestaan jäivät mieleen ihana mekko ja bilettävä random-astronautti. Toisen semifinaalin pudonneista esityksestä muut kuin Valkovenäjän esitys eivät jääneet mieleen. Valkovenäjän esitys käytti upeasti hyväkseen taustoja ja varsinkin esityksen alku ihan hätkähdytti että wau; susi-illuusio oli todella hieno. Sitten alkoikin vähän mauton musiikki eikä biisi muutenkaan ollut mielestäni kovin kummoinen. Esityksen sudet olivat upeita ja taustavideot muutenkin.

Suosikkini

Itse tykkäsin Unkarin rumpupitoisesta miespoppoosta; laulajan ääni oli mukavan käheä, Bryan Adamsista muistuttava. Olen huomannut tykkääväni paljon kappaleista jossa on viheltelyä, kuten myös tässä. Tykkäsin paljon kappaleen kertosäkeestä, mukavan menevä. Kolme taustalaulajamiestä olivat aivan ihania, symppiksiä kun yhteen tahtiin rivissä hytkyivät kappaleen mukana ja taputtivat käsiään. Unkari sijoittui 19. sijalle. Saksan esityksen visuaalisuus oli mielestäni todella ihana ja se kuinka maisema muuttui esityksen edetessä. Visuaalisuus oli tosin aikalailla ristiriidassa kappaleen kanssa; kappaleen tunnelma ihan erilainen kuin lavan. Kappale ei ollut kyllä kovin kummoinen, tylsä vain. Esiintyjän ulkoasu oli todella suloinen. Saksa ei pärjännyt kisassa ja jäikin viimeiselle sijalle 11 pisteellä.


Kyproksen kappaleesta tykkäsin kovasti; virkistävää saada hieman rokkia viisuihin "lässynlääkappaleiden" keskelle. Hienot visuaaliset tehosteet ja tunnelmaan sopivat valot, lavalla oleellisessa osassa häkkirekvisiitta oli tosin aika korni. Tykkäsin paljon ulvontakohdasta ja kertosäkeestä. Kypros sijoittui. 21 sijalle.
Tykkäsin paljon Venäjän esityksen visuaalisesti erikoisesta, uusiin ulottuvuuksiin menevästä lavashowsta. Siinä puolestaan kappale jäi todella sivuun eikä se tainnut kovin kummoinen ollakkaan. Venäjä ei yltänyt suosikkeihini pelkällä lavashowlla, mutta tulikin kisassa toiseksi.


Georgian esitys oli toisessa semifinaalissa lähimpänä omaa musiikkimakuani, ja muutenkin se oli kivasti erottuva sillä esittäjä oli uskottavan kuuloinen rockbändi. Kappale oli mukavan brittirokista muistuttava, kitarapitoinen mutta myös elektrohenkisiä vaikutteita oli yhdistetty.  Kivasti tuli mieleen Muse, The Killers yms, vaikutteita otettu juuri sopivasti. Valoshow oli hieno kuten myös visuaaliset tehosteet, peilaukset, värimuutokset yms. Georgia sijoittui sijalle 20.


Latvian kappaleen esittäjällä oli todella komea ääni ja itse kappale on mukavan bassopitoinen ja tunnelmallinen mutta samalla menevä. Lavashow esityksessä oli sopivan neutraali, joten huomio pysyi itse kappaleessa valoilla ja geometrisilla kuviolla leikittelystä huolimatta. Latvia sijoittui sijalle 15. Puolan kappale puolestaan oli tunnelmallinen mahtipontinen balladi, tosin hieman tylsäksi käyvä. Kiinnitin huomiota miessolistin upeaan hiustyyliin ja princemäiseen asuun. Lavakokoonpano oli simppeli ja sopivan pelkistetty. Puola sijoittui yllättäen kahdeksanneksi.


Serbian kappaleen musta-punainen värimaailma ja taustatanssijat sopivat hyvin kappaleen vakavaan, jopa uhkaavaan tunnelmaan. Naislaulajalla oli todella kaunis ääni ja kerrankin kappaleessa oli jopa sanomaa, kotiväkivalta ja se kuinka rakkaus muuttuu uhkaavaksi. Serbia sijoittui sijalle 18. Australian kappale puolestaan oli mukavan mahtipontinen ja eeppinen. Esittäjällä oli todella upea ja vahva ääni, ihastelin paljon myös hänen mekkoaan. Australia tulikin kisassa toiseksi.


Ukrainan esitys oli voimakas, tunnelmallinen, jopa uhoava ja vihainen. Sanoitus oli hieno ja tulkinta tunnelmallinen ja eläytyvä, ihailtavaa että se pohjautuu historiaan ja laulajan suvun kokemuksiin. Kappale oli hitaasti kasvava ja valot sekä taustat sopivat hyvin tunnelmaan, varsinkin laulajasta kasvava puu oli todella upea. Kroatian esitys oli tunnelmaltaan mukavan raikas, hauras ja naislaulajan ääni ja puku ihanan persoonalliset. Majakka-teema kappaleessa oli suloinen. Kroatia sijoittui kuitenkin neljänneksi viimeiseksi.

Lopputuloksesta
Voittajaksihan selviytyi Ukraina 534 pisteellä ja mielestäni täysin ansaitusti! Yllättäen ei niin radiossa soitettavan massamusiikin kaltainen, mukavan erilainen voittaja ja kerrankin sanomalla varustettuna. Ensi vuonna kisat sitten Kiovassa.

8 kommenttia:

 1. Uu, Euroviisupostaus! Viisut on ihana jokavuotinen spektaakkeli. :3 Katsoin itse vain eilisen finaalin, ja minullakin herätti huomion, kuinka tasasen tylsiä biisit loppujen lopuksi olivat. Viimeiseen finaalikappaleeseen soitua tuli vähän sellainen fiilis, että jotain jäi puuttumaan. Onneksi ruotsalaiset juonsivat viisut hyvin ja heidän järjestämänsä ohjelma oli taidokasta.
  Meillä oli samoja suosikkeja, finaalin biisesitä itsellä eniten nappasivat Kypros, Georgia ja Latvia. : D Mitä mieltä olit uudesta pistelaskujärjestelmästä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että sinäkin tykkäät :D Joo sama fiilis mullakin oli, tänä vuonna ei mitään erikoista :( Minunkii mielestä juontajat oli ihan parhaat ja hyvää läppää heittivät :D Hyvin sattunu meillä suosikit kohdilleen, kertoo ehkä jotain musiikkimauistamme :D Uusi pisteenlaskujärjestelmä oli monimutkaisen oloinen ja tuntui pitkittävän jo ennestäänkin pitkää pisteosiota, toisaalta jännitys kyllä säilyi pidempään ja loppuun asti tapahtui yllätyksiä kuten se että Puola nousi toisiksi viimeisestä top10 yleisöäänten myötä. Simppeliyden takia kannattaisin kuitenkin edellisvuosien pistelaskujärjestelmää. Mitä mieltä sinä olit? :)

   Poista
  2. Totta puhut, pisteenlaskujärjestelmä oli monimutkainen, enkä sen takia oikein tykännyt siitä. Koko ajan oli vähän sellainen olo, että mitäs ihmettä nyt tapahtuu. XD Jos tuo jää pysyvästi käyttöön, niin ehkä se aukeaa ensi vuonna paremmin. : D

   Poista
  3. Joo mullakin oli sama fiilis :D Vaikka tuo systeemi jäisikin niin eiköhän siitä sitten ala tajuta paremmin.

   Poista
 2. ootpa perhetynyt asiaan, ihailtavaa! c;
  ite en oo kattonut viisuja sitten Softenginen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän paljon innostuin tällä kertaa kirjoittamaankin viisuista, yleensä vain katson ne sen kummempia miettimättä tai kirjoittelmatta. Niin eiväthän Euroviisut kaikkia kiinnosta, tänä vuonna ne kyllä minunkin mielesyäni olivat aika tylsät :D

   Poista
 3. Ite kanssa tykkään seurata joka vuosi, suosikkini on jälleen kerran (viime vuoden tapaan esim.) Ruotsi, joka oli täysin eri liigassa kuin kaikki muut (kuten sanoit) tasapaksut esitykset. Tänä vuonna oli joku himputin tarve lisätä kaikkiin kappaleisiin sellainen teknopumputus - useimpaan se ei sopinut ollenkaan. Unkari, Latvia ja Liettua olivat muita suosikkejani. Tavallaan säälikin, että Ukraina voitti sillä mielestäni on hyvä, että EU:n säännötkin kieltävät politikoinnin ja Ukraina oli kyllä siinä rajalla, että oliko se nyt niin neutraali kappale poliittisesti...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omasta mielestäni Ruotsin kappale oli vähän tylsä, vaikkakin mukavan rento ja rauhallinen verrattuna moneen muuhun. Itsekin kiinnitin huomiota juuri siihen monen kappaleen jumputukseen; ainahan Euroviisuissa on jotain trendejä joten tuo ilmeisesti oli tämän vuoden trendi. Tuo on hyvä pointti että Ukrainan kappale tosiaan häilyi poliittisuuden rajalla. Toivottavasti kuitenkin jatkossa Euroviisut pysyisivät poliittisesti täysin vapaalla linjalla.

   Poista