torstai 28. marraskuuta 2013

Inspiroivan valokuvataiteilijan esittely

 Kuviksessa oli tehtävänä koota esittely jostakin valokuvataiteilijasta. Valitsin Annie Leibovitsin ja laitan esittelyn nyt tänne blogiinkin sillä hänellä on aivan upeita valokuvateoksia julkkiksista.

Annie Leibovitz

Kuvahaun tulos haulle annie leibovitz

Henkilötiedot
Valokuvataiteilija Anna-Lou ”Annie” Leibovitz on syntynyt 2.10.1949 Yhdysvaltojen Connecticutissa Waterburyssa.

Kuvahaun tulos haulle annie leibovitz the white stripes
The White Stripes-yhtyeen kuva vuodelta 2003 on osa näyttelyä Annie Leibovitz: American Music, jonka muotokuvissa esiintyvät amerikkalaiset muusikot intiimeissä kohtauksissa. Kuvassa näkyy hyvin kuvattavien välinen suhde ja kanssakäyminen. Koska maalitaulussa kiinni oleva Meg White on Jack Whiten vaimo, tämä luottaa ettei hänen miehensä osu häneen veitsiä heittäessään. Tämä näkyy Megin ilmeestä ja Jackin ilme sen sijaan kuvastaa sitä että hänellä on kovat paineet eikä hän välttämättä pidä veitsien heittelemisestä. Kuvassa näkyy Leibovitzille tyypilinen värien voimakkuus. Punaista väriä on käytetty paljon ja tehostetusti. Kuvan asetelma ja poseeraukset ovat erikoiset.

Opinnot
Annie Leibovitz on saanut koulutuksensa San Franciscon Art Institutessa ja valmistunut sieltä vuonna 1971.

John Lennon and Yoko Ono by Annie Leibovitz for Rolling Stone.
(December 8, 1980 - Several hours later, Lennon was shot dead in front of his appartament.)

Tämä Annie Leibovitzin kuuluisa kuva John Lennonista ja Yoko Onosta on ilmestynyt Rolling Stone-lehden kannessa vuonna 1980. Leibovitz halusi kuvaan samaa tunnelmaa kuin Lennonin ja Onon albumin kannen kuvassa, josta hän piti. Hän onnistui kuvattavien itsensäkin mielestä vangitsemaan kuvaan parin suhteen täydellisesti. Leibovitz oli viimeinen joka kuvasi Lennonia virallisesti sillä Lennon ammuttiin vain viisi tuntia myöhemmin. Kuvassa on Leibovitzille tyypillinen värimaailma ja kuvattavien erikoinen asettelu.

Taiteen erityispiirteet
Leibovitz tunnetaan erityisesti julkisuuden henkilöistä, erityisesti näyttelijöistä ja muusikoista ottamistaan kuvista. Leibovitzin kuvissa on yleistä voimakkaiden tunnetilojen kuvastaminen ja hän on jäljitellyt tunnettuja satumaailmoja ja -hahmoja. Leibovitzin kuvissa on paljon intertekstuaalisuutta. Hän käyttää kuvattavan henkilön kehoa hyväkseen ja luo kuvaan usein fyysisen toiminnan hetken. Useamman henkilön kuvissa Leibovitz usein luo kohteiden välille kanssakäymistä. Leibovitzin tavaramerkkinä on rohkea värien käyttö ja värimaailman tummuus sekä utuiset sävyt. Leibovitz on kuvannut myös paljon mustavalkokuvia.

Kuvahaun tulos haulle annie leibovitz demi moore
Leibovitzin tunnetuimpia töitä on Demi Mooren raskauden aikainen alastonkuva vuodelta 1991. Kuva sai ristiriitaisen vastaanoton, ihailusta järkytykseen. Kuvan värimaailma on voimakas ja tumma, Leibovitzille tyypillinen.

Työskentely
Leibovitz toimi Rolling Stone-lehden päävalokuvaajana vuosina 1973-1983. Vuonna 1983 hän siirtyi kuvaamaan Vanity Fair-lehteen. 1980-luvun loppupuolella Leibovitz aloitti työskentelyn useissa suurissa mainoskampanjoissa. Hän on kuvannut myös muotilehti Vogueen. 1990-luvulta nykyhetkeen hän on julkaissut töitään ja pitänyt näyttelyitä.

Vuonna 2007 The Walt Disney Company palkkasi Annie Leibovitzin kuvaamaan julkisuuden henkilöitä eri Disney-rooleissa ja kohtauksissa Disney puistojen ”Year of a Million Dreams” kampanjaan. Näin syntyi Leibovitzin Disney Dream Potrait Series josta oheinen kuva Scarlett Johanssonista Tuhkimona on. Kuvan värimaailma on Leibovitzille tyypillisen voimakas, mutta satumaisen utuinen. Kuvassa näkyy liikettä ”Tuhkimon” juostessa portaita alas mekko hulmuten.
Kohteen kasvoilta näkyy hyvin kuvaan kuuluva tunnetila.

Ansiot
Leibovitzin töistä on koostettu kuusi kirjaa ja häntä pidetään yhtenä Amerikan parhaista muotokuvaajista. Hänen valokuvanäyttelynsä ovat kiertäneet ympäri Yhdysvaltoja ja Eurooppaa. Leibovitz on voittanut American Society of Magazine Photographersin vuoden valokuvaaja palkinnon vuonna 1987, the Clio Award and the Campaign of the Decade Awardin Advertising Age Magazinelta vuonna 1987 ja the Infinity Award soveltavalle valokuvalle the International Center for Photographylta vuonna 1990.

Leo Dicaprio by Annie Leibovitz, 1997
Kuva Leonardo di Capriosta joutsenen kanssa on vuodelta 1997 ja ilmestynyt Vanity Fair-lehdessä. Di Caprion hellyyttävä poseeraus joutsenta halaten sai häntä ihailevat teinitytöt rakastamaan kuvaa. Kuvassa näkyviä Leibovitzin tyypillisiä piirteitä on kuvan itensiivisyys, joka näkyy di Caprion katseessa, sekä värisävyjen runsaus kuvan mustavalkoisuudesta huolimatta.


Annie Leibovitz kuvasi Michelle Williamsia Voguelle vuonna 2011. Williams näytteli Marilyn Monroeta elokuvassa My Week With Marilyn ja Leibovitz ikuisti hänet Monroen kuuluisaa kuvaa jäljitellen. Kuvan värimaailma on Leibovitzmaisen voimakas ja sävyrikas. Williamsin poseerauksesta on saatu hyvin Marilynmainen.
Alkuperäinen  kuva Marilyn Monroesta

Muita upeita Leibovitzin otoksia:

Rachel Weisz Lumikkina

Zac Efron ja Vanessa Hudgens Prinsessa Ruususena ja prinssinä


Angelina Jolie by Annie Leibovitz.

Nicole Kidman by Annie Leibovitz for Vogue.

Nicole Kidman by Annie Leibovitz for Vogue.


Click to view full size image

Click to view full size image

Click to view full size image

Click to view full size image

annie leibovitz photo: Kate Winslet KateWinslet.jpg

annie leibovitz photo: Leonardo Dicaprio, my hero, with a baby polar bear by Annie Leibovitz leoanniepolarbear.jpg

Click to view full size image

annie leibovitz photo: annie leibovitz Annie-LeibovitzDrew-Barrymore-_1_.jpg


Lähteet

Kuvalähteet

Lisää Leibovitzin upeita kuvia Artsy-sivustolla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti