Aavikon kukka on Waris Dirien omaelämäkerrallinen romaani vuodelta 1998. Waris syntyi perinteiseen somalipaimentolaisperheeseen ja eli lapsuutensa hyvin yksinkertaisissa oloissa. Viisivuotiaana tyttö ympärileikataan eli periaatteessa silvotaan ja hän selviää traagisesta koettelemuksesta ihmeen kaupalla. Elämä kuitenkin muuttuu vielä enemmän kun hän 13-vuotiaana kuulee että hänen isänsä on järjestänyt vanhan ukon tyttärelleen aviomieheksi. Waris ei kuitenkaan pysty sietämään ajatustakaan sellaisesta tulevaisuudesta, joten hän karkaa kotoa ja lähtee harhailemaan aavikon halki kohti maan pääkaupunkia Mogadishua. Monien sattumusten ja satumaisen onnensa kautta Waris päätyy kotiapulaiseksi Lontooseen, agentin kanssa tekemisiin ja lopulta maankuuluksi muotimalliksi sekä YK:n hyväntahdonlähettilääksi.
Aavikon kukka on uskomattoman elämän kuvaus. Waris on hieno nainen, uskomattoman päättäväinen ja rohkea. Elämänsä ensimmäiset 14 vuotta ilman kenkiä eläneelle Warisille muutos Lontooseen tullessa on todella suuri. Hän kohtaa kulttuurishokin hyvällä asenteella ja pikkuhiljaa kaikkeen sopeutuen ihanan elämänasenteensa kautta. Paimentolaisesta muovautuu huippumalli, mutta samalla hän säilyttää vahvan siteen kotimaahansa tuntematta mitään katkeruutta kokemiaan asioita kohtaan. Sen sijaan Waris ammentaa kokemuksistaan ja ryhtyy puhumaan naisten ympärileikkauksesta avoimesti YK:n hyväntahdonlähettiläänä.
Kaikkea Waris onkin joutunut kokemaan, mutta kaikesta selvinnyt, kummia onnenpotkuja kohdaten.Välillä teki pahaakin lukea mitä kaikkea hänelle tapahtuu, varsinkin ympärileikkaamisesta ja siitä toipumisesta oli kuvottavaa lukea. Kauheista piirteistä huolimatta kirja on sympaattisesti, viattoman oloisesti ja kauniisti kerrottu tositarina. Waris ei millään tavalla surkuttele kohtaloaan, vaan kertoo asiat sellaisena kuin ne ovat, hänen silloiset tunteensa eivät tule paljoa esille ja myös asioiden ja ihmisten kuvailu jää sivuosaan.
Aavikon kukka on todella koukuttava kirja. Luin sen todella nopeasti muutamassa päivässä, sillä halusin tietää mitä Warisin elämässä seuraavaksi tapahtunut. Teos on todella mielenkiintoisesti kerrottu, mielenkiinto pysyy jatkuvasti yllä ja Warisin mietteitä on mukava kuulla. Olen nähnyt kirjasta vuonna 2009 tehdyn elokuvankin joskus vuosia sitten ja jo se aikanaan järkytti tietyiltä osin voisi katsoa uudestaan vertailun vuoksi. Elokuva, kuten kirjakin on todella sykähdyttävä. Suosittelen ehdottomasti lukemaan kirjan, todella mielenkiintoinen, vaikuttava ja koukuttava. Elokuva ja kirja eivät kuitenkaan jätä täysin vihaiseksi naisten ympärileikkausta, sairasta perinnettä kohtaan, vaikka vihaa ja inhotusta herättävätkin. Itselläni päällimmäisenä tunteena lukiessa oli ihailu Warisia ja hänen päättäväisyyttään sekä uskomatonta rohkeuttaan kohtaan.
Waris itse ja häntä elokuvassa näyttelevä Lim Kebede.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti