keskiviikko 5. toukokuuta 2021

Top 10 suosikkielokuvajulisteeni

Merkintöjä-blogin Waltsu julkaisi listauksen ja Ruudukko-blogi julkaisivat hienot postaukset omista suosikkielokuvajulisteistaan. Päätin itsekin tarttua tuohon hauskaan haasteeseen, joka on lähtöisin Movie Monday -blogista. 

"Viikon haasteena julisteet. Leffajulisteet. Kaunein? Komein? Rumin? Tylsin? Oudoin? Naurettavin? Entä mitä elokuvajulisteita sinun asunnostasi löytyy? Mitä haluaisit ja jaksaisit ihailla omalla seinälläsi?"

Itse päädyin Waltsun ja Ruudukon tavoin listaamaan suosikkijulisteeni. Rajasin määrän top kymmeneksi, jossa oli aika vaikea pysyä, kun koko ajan tuli mieleen uusia upeita julisteita. Pidän elokuvajulisteista yleisesti ottaen paljon. Ne ovat visuaalisesti näyttäviä ja kiteyttävät elokuvan usein hienosti (toki kun elokuvan myymistarkoitukseen tehtyjä ovat). Harmillisen usein hienon julisteen pilaavat kökösti asetellut mainostekstit tai lainaukset kriitikoilta. Poikkeuksena jos mainostekstit täydentävät julisteen visuaalisuutta, kuten esimerkiksi hienossa Saint Maud -elokuvan julisteessa. Yleensä haluaisin julisteen vain visuaalisena teoksena.

Omalta seinältäni löytyy aika ajoin vaihtuvia julisteita. Elokuvateatterin ohi kulkiessa on tapanani jäädä katselemaan ja arvioimaan elokuvien julisteista. Oma suhteeni elokuvajulisteisiin onkin suht lämmin. Huomasin listausta tehdessäni, että suosikkijulisteiksi valikoitui elokuvia, joista muutenkin pidän paljon. Julisteessa kiteytyy usein moni asia, josta kyseisessä elokuvassa pidän. Kaikkiaan elokuvajulisteissa minuun vetoavat värikkyys, yksityiskohdat, ilmavuus ja ovelat kuvalliset ratkaisut.


10. Under the Silver Lake

Pidän erittäin paljon tästä Lynch-tyylisestä mysteerileffasta Under the Silver Lake. Sen juliste löytyy omaltakin seinältä. Se on harkittu ja harmoninen, eikä paljasta elokuvasta liikaa. Pelkistetty visuaalisuus ja veden ja puiden kummallinen asettelu viehättävät. Hauska yksityiskohta on Andrew Garfieldin näyttelemän päähenkilön kasvot puiden lomassa.

Omalla seinälläni oleva versio julisteesta on tosin tämä tyhmä, jossa mainostekstit  tukkivat kokonaisuutta.

9. Tove

Tämä on melko tavanomainen: päähenkilö vain kuvattuna. Mutta julisteen juju onkin Toven varjosta syntyvä muumipeikko. Tykkään myös tuosta vanhahtavasta keltaisesta sävystä ja tapettimaisesta taustasta. Myös Alma Pöystin ilosta hypähtävä ja tanssahtava asento on upea.

8. Suspiria

Suspirian uusintafilmatisoinnin juliste näyttää joltain modernin taiteen kollaasitekniikalta tehdyltä teokselta. Tämän voisin ottaa seinälleni ihan vain taideteoksena. Juliste on hienon levoton ja herättää kysymyksiä. Elokuvan värimaailma ja kummallisuus on tavoitettu hienosti. Tykkään tosi paljon, että elokuvan logo on osa julisteen visuaalisuutta. Logossa välitetään hienosti elokuvan retrosävyistä värimaailmaa.

7. Armomurhaaja

Kyllä Suomessakin osataan. Armomurhaaja on suosikkejani suomalaisista elokuvista, joten kummasti julistekin valikoitui tähän. Minua viehättää tässä retroestetiikka ja värimaailma. Punainen taustaväri näyttää hienosti maalatulta. Myös asettelu on onnistunut ja kuviin on kiteytetty oleellisia asioita elokuvasta.


6. Sennentunchi: The Curse of Alps


Tämä poikkeaa muista listan julisteista tummilla sävyillään. Yleisesti ottaen pidän värikkäistä julisteista, mutta omaperäiset ja yksityiskohtaiset tumman sävyisetkin vetoavat. Tämä näyttää joltain retrolta siluettiteokselta ja kertoo pikkukuvin paljon elokuvasta. Sennentuntchi-elokuvan mystinen luonne kiteytyy julisteessa hienosti. Samoin tämä samantyylinen Luz: The Flower of Evil -leffan juliste on hieno.

5. Rosemaryn painajainen

Tykkään tosi paljon tällaisista siluettikuvista. Juliste on hienon pelkistetty ja mystinen. Mia Farrowin näyttelemä Rosemary makaa ja katsoo kaukaisuuteen, edustalla vaunut ovat ikään kuin symboloimassa sitä, että hänen ajatuksensa ovat täynnä huolta vauvastaan. Musta etuala on uhkaava, kuten elokuvan tunnelmakin.

4. The Nightingale


Harkittu asettelu tekee tästä kiinnostavan julisteen. Päähenkilön elokuvassa kokema tuska välittyy jo pelkästä katseesta ja suun ilmeestä. Värimaailma on hieno myös.


3. Midsommar


Selkeästi pidän julisteissa lähikuvista. Tästä kiinnostavan tekee se, että päähenkilö näkyy vain osittain. Värien pirteys ja kirkkaus sekä kukkien kauneus on hienosti ristiriidassa ilmeen kanssa. Juliste herättää kysymyksiä, jos ei ole nähnyt elokuvaa. Juliste on kaunis surusta huolimatta.

2. Aamiainen Tiffanylla

Tämä on ehkä vähän tylsä ja ilmeinen valinta, mutta Aamianen Tiffanylla vain on ikisuosikkini. Pidän muutenkin vanhojen elokuvien julisteiden estetiikasta: kirkkaista väreistä, asettelusta ja piirrettymäisyydestä. Juliste on pelkiestetty ja harkiten aseteltu. Tässä asettelu ja räväkät värit ovat kohdillaan, Audrey Hepburn upeana etualalla. Oikeastaan tässä olisi voinut olla mikä tahansa hänen tähdittämänsä elokuva, mutta yksi oli valittava.


1. The Shape of Water

Ei ole varmaan vaikea päätellä, että pidän vedenalaisista otoksista. The Shape of Water on suosikkielokuviani yhä senkin jälkeen, vaikka katsoin ja analysoin sen puhki gradua tehdessäni. En tiedä tulenko sitä enää koskaan katsomaan, mutta pidän sen kauniista tarinasta, estetiikasta ja sanomasta todella paljon. Julisteessa on suosikkikohtaukseni elokuvasta, kaunis ja koskettava niin tunnelmaltaan kuin visuaalisuudeltaanin. Veden taustalla näkyy reunoilla päähenkilö Elisan asunnon tapetti hienosti tekstuuria luomassa. 

Nyt menee tähän loppuun hieman asian viereen, mutta pakko kirjoittaa, kun tämä elokuva tuli puheeksi. Tutkin gradussani siis toiseutta The Shape of Waterissa sen neljän henkilöhahmon kautta. Sain urakan valmiiksi maaliskuussa ja nyt keväällä viimein tutkintoni pihalle. Epätoivonkin värittämä, työläs ja pakkopullalta tuntunut usean vuoden graduprosessi sai todella yllättävän päätöksen, kun sain paljon paremman arvosanan kuin mitä osasin odottaa. Jos höpinät elokuvasta kiinnostavat, voi gradun lukea täältä.

4 kommenttia:

 1. Hauskasti tuntuu, että tuossa Shape of Water julisteessa (joka muuten on aika huikea!) yhdistyy monet elementit muista postauksen julisteista. Vesi, siluettimaisuus, tapettikuvio ja hyvin vähän tekstiä. Selkeästi siis ykkösenä! :D

  Tove on yksi parhaimmista suomalaisista jullareista koskaan! Tykkään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo onkin hyvä huomio, enpä itse tiedostanutkaan että Shpe of Waterin julisteessa yhdistyvät nuo kaikki :D Selkeästi osunut siinä kohdilleen nuo itselle mieleiset elementit.

   Toven juliste erottuu kyllä edukseen tavallisesti melko tylsien suomalaisten leffajulisteiden joukosta :)

   Poista
 2. Hienoja valintoja sinulla! Kauniita ja kekseliäitä julisteita. Kaikissa melkein joku jippo, mikä tekee siitä uniikin.

  Ja onnea hei gradun valmistumisesta!

  VastaaPoista