maanantai 13. helmikuuta 2012

Leipomuksia

Eilen leivoin rakasta herkkuani, mutakakkua. Se onnistui kuten yleensäkin, eihän sen teossa voi epäoonnistua. Nyt siitä on enää neljäsosa jäljellä, koko perheelle on maistunut.

Nam!


Tässä on vakio mutakakku- ohjeeni. En muista mistä lehdestä sen olen joskus napannut.

Mudcake suklaakakku
200 g taloussuklaata
200 g voita
4 kananmunaa
2 dl sokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen. Sulata suklaa ja voi. Vatkaa kananmunat ja sokeri tasaiseksi vaahdoksi. Lisää munavaahtoon vehnäjauhot, leivinjauhe ja lopuksi voi-suklaaseos. Kaada seos voideltuun ja jauhoitettuun vuokaan. Paista 12-15 min. Kakku on valmiinakin vähän taikinamainen, mutta jähmettyy jäähtyessään. Keskelle jää pehmeä suklainen sisus.


Leivoin myös macaron-leivoksia joita olen jo kauan aikaa suunnitellut tekeväni. Noh, mitä siitä lopputuloksesta voisi sanoa... Sanotaanpa suoraan että ne meni ihan persiilleen. Tässä on tulos: ohuita sokerihöttölillinkilättyjä, jotka eivät lähde irti leivinpaperista. ei niitäå pystyny syömään, viskasin ne roskiin.


En oikein tiedä mikä meni vikaan, mutta jokin meni ja pahasti. En tiedä oliko vika ohjeessa vai leipojassa. Tein kaiken ihan ohjeen mukaan, joten luulen että vika oli ohjeessa, joka ei ollut kovin tarkka. Se oli  Kodin kuvalehden kökköohje:

Macaronit  20 kpl

3 munan valkuaista
4 dl tomusokeria
150 g mantelijauhetta
elintarvikeväriä
1 dl Lemoncurd-tahnaa, hilloa tai marmeladia

Vaahdota huoneenlämpöiset valkuaiset. Lisää tomusokeri koko ajan vatkaten.
Sekoita joukkoon mantelijauhe ja tilkka elintarvikeväriä.
Pursota uunipellille, leivinpaperille, pyöreitä marenkiympyröitä.
Paista 125 asteessa alimmalla tasolla 15-20 minuuttia.
Irrota marengit leivinpaperista, levitä toiselle puolikkaalle täytettä ja paina toinen puolikas päälle.

Siis tällä ohjeella EI KANNATA tehdä macaroneja.
Vertaa näitä macaroneja minun tekemiini. "Pieni" ero.

Vasta leipomisen jälkeen etsin paremman ohjeen netistä. Tässä muutama parempi ohje jotka löysin:

MACARON I, ITALIALAINEN MARENKI

Perustuu 
Not So Humble Pie -blogin ohjeeseen

150g mantelijauhoa
150g tomusokeria
120g valkuaista (vanhennutettu vähintään 1 vrk jääkapissa)
185g hienoa sokeria
50g vettä
(pasta- tai tomuväriä)

1.       Mittaa siivilöity mantelijauho ja tomusokeri kulhoon ja siirrä odottamaan.
2.       Mittaa valkuaisista 60g toiseen kulhoon (=yleiskoneen, jos sellaista käytät) ja mittaa vierelle myös 35g hienoa sokeria odottamaan.
3.       Jätä loput 60g valkuaista odottamaan vuoroaan.
4.       Mittaa 150g hienoa sokeria ja 50g vettä kattilaan ja kuumenna hämmentämättä keskilämmöllä. Anna poreilla ja pidä liemen lämpötilaa silmällä (tähtäät 110°C lämpötilaan).
5.       Vatkaa valkuaisia ja kun ne alkavat muodostaa kevyttä vaahtoa, lisää 35g hienoa sokeria vähän kerrallaan ja vatkaa vaahtoa kunnes se vatkaimia nostettaessa muodostaa alaspäin taipuvia huippuja (soft peaks).
6.       Kun sokeriliemi kattilassasi saavuttaa 110°C:n lämpötilan kaada sokeriliemi ohuena nauhana valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan edelleen vatkaten. Vatkaa seosta kunnes se on jäähtynyt, reilut 5 min.
7.       Sekoita jäljelle jääneet 60g valkuaisia tomusokeri-mantelijauhoseokseen ja lisää mahdollinen väri.
8.       Sekoita jäähtynyt marenkivaahto joukkoon kääntelemällä nopeasti ja mahdollisimman vähin liikkein. Taikina on valmis kun nostaessasi nuolijaa taikina valuu siitä paksuna nauhana. (Mitä enemmän sekoitat, sitä ohuemmaksi taikina muuttuu.)
9.       Siirrä taikina pursotinpussiin ja pursota leivinpaperilla peitetylle pellille haluamasi kokoisia taikinaympyröitä (esim. n. 3 cm halkaisijaltaan). Pursotettuasi pellillisen kopauta peltiä kevyesti muutaman kerran pöytäpintaa vasten.
10.    Anna taikinan levätä 15-30 min ennen paistamista.
11.    Paista 160°C:ssa n. 14 min.
12.    Jäähdytä kuoret täysin ennen täyttämistä.


MACARON II, RANSKALAINEN MARENKI

Perustuu 
Tarteletten ohjeeseen Bakerella-blogissa

90g valkuaista (vanhennutettu 1 vrk huoneenlämmössä)
30g hienoa sokeria
200g tomusokeria
110g mantelijauhoa
(tomuväriä)

1.       Mittaa siivilöity mantelijauho ja tomusokeri kulhoon ja siirrä odottamaan.
2.       Vatkaa valkuaisia ja kun ne alkavat muodostaa kevyttä vaahtoa, lisää hieno sokeri vähän kerrallaan ja vatkaa vaahto kiiltäväksi marengiksi (varo kuitenkin ylivatkaamista).
3.       Sekoita tomusokeri-mantelijauhoseos vaahtoon käännellen ensi nopeasti ja sitten tahtia hidastaen. Lisää mahdollinen väri puolessa välissä kääntelyä. (Seoksen pitäisi olla sopivaa kun vedät veitsellä viillon taikinaan ja 10 sekunnissa kuvio häviää ja taikinan pinta tasaantuu. Mikäli taikina tuntuu vielä liian paksulta, kääntele sitä pari kertaa ja kokeile uudestaan.)
4.       Siirrä taikina pursotinpussiin ja pursota leivinpaperilla peitetylle pellille haluamasi kokoisia taikinaympyröitä (esim. n. 3 cm halkaisijaltaan). Pursotettuasi pellillisen kopauta peltiä kevyesti muutaman kerran pöytäpintaa vasten.
5.       Anna taikinan levätä 30-60 min ennen paistamista.
6.       Paista 150°C:ssa n. 18 min.
7.       Jäähdytä kuoret täysin ennen täyttämistä.

Blogissa on myös hyviä neuvoja millaisia macaronien tulisi olla.Minun olisi tosiaankin pitänyt löytää tuo blogi ennen kuin tein macaroneja.No, ei voi mitään, pitää yrittää joskus uudestaan paremmalla ohjeella ja toivottavasti paremmalla tuloksella.

Tässä vielä toinen vakio-ohjeeni. Jostain lehdestä tämäkin omena-cupcakejen ohje. Näitä cupcakeja teen aina kaikkiin juhliin, sillä kaverini ovat hulluna niihin.

Omena-cupcaket 12 kpl

1 iso tai 2 pientä omenaa
2dl sokeria
1tl vaniljasokeria
1dl sulatettua voita tai margariinia
2 munaa
4dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
3/4 dl maitoa
täyte:
1 1/2 dl fariinisokeria
1 tl kanelia
2 rkl voita

kuorrute:
50 g tuorejuustoa
2-3 rkl voita
3 dl tomusokeria
(karamelliväriä)

Kuori omenat, poista siemenkota ja kuutioi pieneksi. Sekoita sokerit, voisula ja munat yhteen. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe ja lisää ne sokeri-voi-munaseokseen vuorotellen maidon kanssa. Tee täyte. Sekoita fariinisokeri, kaneli ja voi yhteen.
  Jaa puolet taikinasta muffinivuokiin. Ripottele täyte ja lisää loppu taikina päälle. Paista 25 minuuttia. Anna jäähtyä ennen kuorruttamista.
Cupcakeja, ei valitettavasti omia tekosiani. Osaisinkin tehdä noin hienoja. 
  Vaahdota kuorrutteeseen tuleva juusto ja voi. Lisää tomusokeri puoli desiä kerrallaan rauhallisesti vatkaten. Vaahdota kuorrute ilmavaksi. (Värjää halutessasi karamellivärillä.) Jaa kuorrute jäähtyneille leivonnaisille ja koristele halutessasi esim. karamelleilla, nonparelleilla tai värjätyllä sokerilla.


Naminami herkkuja. Tekisi taas mieli leipoa jotain, kokeilla vaikka jotain uutta ohjetta mitä on kertynyt lehdistä leikeltynä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti